Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Jumaat, 2 Oktober 2009

KELUHAN ANAK2 TERENGGANU(SIRI 4)Perjalanan adik2 ke Sinai-Ahad
Keesokan harinya, ana menghubungi adik2 untuk bertanya tentang perjalanan mereka dan keselamatan mereka, maklumlah yang menjaga mereka sekarang adalah ibu tiri. Ternyata adik2 melaporkan bahawa sekarang mereka berada di Taba di tepi pantai dan menginap di Resort Nuwaiba, dan sekarang(9pagi) sedang berlangsung perasmian program, mungkin program orientasi kot, budak2 mengadu bahawa mereka kepenatan, dah setakat ni masih tidak tahu tentatif program dan pengisian yang bakal digunakan. Di resort ni mungkin dalam 2-3 hari juga, mungkin hari last baru naik ke Sinai.

Kemudian ana Tanya siapa yang terlibat dalam mengendalikan program ni, dia orang beritahu Luqman, Faizal UMNO, En. Ariffin dan ramai lagi, Cuma adik2 baru tidak kenal. Setakat ni taaruf, lepas tu main2 sikit, kemudian campur puan laki, yang macam nilah sesetengah pihak(tekalah sape) mahu, campur2 macam, kalau PMRAM, kita memang tak ada program campur2 macam ni dah, sebab ikhtilat, sebab masih boleh kita asingkan antara lelaki dan perempuan, setakat ni ok jer, die orang ni(tekalah), tak boleh kalau buat program tak ada yang macam ni, bergalak-galak sikit, lepas tu campur laki puan, kononnya berfikiran terbuka, tulah, suruh pergi talaqqi malas, duk baca kitab sendiri dengan pembelajaran dalam berkumpulan sahaja tanpa syeikh, tak jadi.

Namun ternyata berlaku sedikit gimik yang sedikit kelakar dan membimbangkan adik2 baru kita, sewaktu berada di sempadan Israel, adik2 mengerjakan sembahyang maghrib berjemaah, kemudian membaca ayat jihad daripada surah As-Shaff, namun apa yang berlaku sahabat2 sekalian, SB Israel datang dan bertanya, kenapa baca ayat jihad dalam sembahyang, maklumlah budak2 ni tidak dapat pendedahan tentang ketidakbolehan membaca ayat2 yang sensitif di kawasan seperti itu, tambahan pula sekarang Israel dalam keadaan krisis kenegaraan yang membimbangkan, banyak pelampau2 Yahudi buat hal, jadi En. Kamal terpaksa melalui semua ni kerana dia merupakan orang yang bertanggungjawab.

Mengenai peristiwa di atas pegawai Terengganu dan pegawai SUK Yayasan Terengganu iaitu En. Kamal dan En. Luqman terpaksa berhadapan dengan SB Israel, dan akhirnya mereka dibawa ke(tidak tahu ke mana)suatu tempat untuk disoal siasat, dari mana ana dapat mesej ni, ana bukan link dengan En. Kamal pun, tapi daripada adik2 yang ketakutan, ternyata perjalanan mereka jadi pengalaman dan pengiktibaran buat En. Kamal, seolah-olah cerita yang berlaku macam dalam drama melayu, yang akhirnya En. Kamal insaf dan menyesal lalu berubah, tapi kali tak tahulah macam mana, harap2 begitulah kesudahannya, moga2 kalian semua selamat, tidak kiralah pegawai2 ke, ISMA ke, UMNO ke, semoga kalian selamat sampai ke bumi Kaherah, ana bukan hipokrit, tapi ana dah kata, kita Cuma benci perbuatan mereka sahaja bukan mereka.

Ternyata malam ni besar kemungkinan adik2 tiba ke kompleks, tak sabar rasanya nak menyambut adik2 lama tapi macam baru, sedangkan adik2 baru persendirian dilayan begitu sempurna dan baik sekali, maafkan kami adik2 kerana tidak diberi kesempatan untuk melayan adik2, mungkin Tuhan yang Maha Kaya mahu menguji kita semua, mahu menguji adik2, mahu menguji senior2 Terengganu, mahu menguji ana, mahu menguji ISMA dan semua sekali, dan pasti ada hikmahnya. Sama2 kita fikir dan renung2kan, mohon kemaafan kepada semua pembaca dan sahabat ISMA yang terlalu banyak salah faham, baca biar habis lain kali, tolong jangan laknat melaknat.
Sumber Asal:http://syeikhubaidillah.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan