Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Jumaat, 2 Oktober 2009

KELUHAN ANAK2 TERENGGANU(SIRI 5)

Penantian Adik2 baru pulang daripada Sinai


Penantian Adik2 baru pulang daripada Sinai


Astaghfirullaha’azim…

Itu sahajalah lafaz yang mampu ana ungkapkan, maklumlah kebencian yang teramat sangat di dalam hati ini atas segala perancangan jahat terhadap adik2 baru, semuanya isu politik, ternyata musibah yang berlaku tidak mampu mengubah tindak tanduk En. Kamal, memang benarlah kata2 Allah bahawa hidayah hanyalah haq Allah yang mutlaq. Kalau dah jahat, sampai bila2lah jahat sehingga datang kasih sayang yang Allah lemparkan dalam sanubari seseorang untuk berubah. Topik apa ni? Topik apa lagi…. Topik hangat lagi panas la, adik2 baru lagi sekali “diculik” dan senior2 Terengganu dinafikan haq terhadap adik2 baru.

Ternyata penantian demi penantian sekitar jam 2 pagi hampa apabila adik2 memaklumkan bahawa mereka akan dibawa ke Asrama Rumah Melayu Abbasiyyah(ARMA), ini yang diberitahu oleh sahabat ana setelah dia menghubungi salah seorang adik2 baru. Kemungkinan mereka akan duduk dalam program di ARMA lagi 3 hari. Itulah usaha jahat pegawai terhadap adik2 baru, betul2 mahu memisahkan adik2 daripada senior Terengganu, bila ditanya kepada pegawai yayasan di Malaysia, ternyata program yang diatur ini bukan program yayasan Terengganu tapi program “bijok” En. Kamal.

Sebelum kami berkali-kali menghubungi adik2 baru, tapi tiada deringan, hampir semua nombor adik2 baru yang ada contact dalam handphone ana, ana cuba hubungi, tapi tiada deringan, mungkin ada di luar kawasan kot, sekitar jam 11 malam baru dapat ana hubungi adik2 baru tu, ternyata dia mereka sekarang baru keluar dari kawasan mana tau, tapi lambat lagi lah sampai, mungkin dekat subuh esok, ana pun apa lagi, teruskan maklumkan kepada sahabat2 agar dapat sama2 berjaga malam untuk menyambut adik2 baru, ana pun sempat pergi melihat bilik2 adik2 baru untuk ditempatkan, semua sudah diatur.

Bukan apa sahabat2 sekalian, kita tidak tahu perancangan orang2 licik ni, dalam kepala ana, licik betul pegawai2 ni, nak tiba kat kompleks pada waktu orang semua tidur, senang nak rancang aktiviti tanpa sebarang gangguan senior2 Terengganu terutama analah, jadi kita nak tunggulah kat bawah sambut adik2 baru bila mereka tiba, kita nak Tanya En. Kamal, kita nak bawa adik2 naik ke bilik, kita nak layan mereka puas2, kita nak beri mereka rehat yang cukup, kita nak buat itu untuk adik2, kita nak buat ini untuk adik2, pokoknya semua sekali lah, kita benar2 jaga kebajikan adik2 pelajar baru.

Kemudian ana cuba lagi sekali hubungi adik2 sekitar jam satu pagi, seorang adik menjawab dan memberitahu bahawa mereka sekarang tengah makan di Restoran, tapi tak tahu di mana, ada juga yang kata bahawa mereka sekarang berada di kedai jus buah, di tepinya ada maktabah Ummul Qura, kata sahabat ana itu memang sudah di Haiyyu Sabi’, maknanya mereka sekarang sudah dekat dengan asrama Terengganu, kata mereka, mereka akan pulang tapi tidak akan duduk di asrama Terengganu, mungkin akan ke Alex, tapi yang pasti ada perancangan lainlah. Tolong maklum ke ana bila anta sudah bertolak daripada restoran ke kompleks, itu yang ana beritahu dekat adik2 dalam telefon.

Dalam hati ana, kasihan betul lah adik2 kalau lepas ni ada program baru, letih baru tiba ke bumi Mesir ni pun belum hilang lagi, tak ditambah lagi letih hari2 yang berikutnya, jadi tak terhitung banyaknya letih adik2, sabarlah yer. Kemudian kami cuba lagi sekali hubungi adik2, ternyata memang comfirm kena tinggal dekat asrama, ini mesejnya:

Awok2 ni kena tohok(buang, campak) di Malaysia Hall(ARMA), dengar2 beg2 bagasi akan dihantar ke ARMA juga, rezab aku, rezab!!

Itulah luahan hati seorang adik pelajar baru yang mungkin mewakili suara adik2 baru Terengganu, bagi ana mesej ini sedikit menyentak hati, terzahir kebencian adik2 kepada pegawai, tergamak melakukan sebegini rupa, itupun masih ada orang nak puji, masih ada nak sokong, orang macam ni tak layak dipanggil manusia, kerana tidak memahami hati manusia lain, kata guruku, kalau macam ni mereka zahir manusia tapi hati mereka sebenarnya adalah binatang. Adik sempat memberitahu kami agar tidak tunggu mereka pulang, sebabnya macam yang ana ceritakan, mereka akan ke ARMA, dan tolong jangan call buat masa ni sebab kakak2 Facilitator ISMA macam dah detect kite orang.

Ya Allah! Berikanlah kekuatan kepada mereka(adik2 baru) dalam menghadapi segala rintangan dan halangan serta kurniakanlah kesabaran dalam hati mereka terhadap segala mehnah ujian yang sedang mereka lalui.

Ya Allah! Tetapkanlah hati2 mereka dengan cahaya Islam yang sebenar, jangan engkau biarkan musuh2 engkau mempergunakan mereka(adik2 baru) dan menzalimi mereka.

Ya Allah! Perlihatkanlah kepada kami segala kebenaran, bukalah aib mereka semua(orang tulah) agar seluruh mahasiswa Islam di dunia mengenali siapa pejuang dan siapa lawan.

Ya Allah! Permudahkanlah segala urusan kami, menangkanlah kami dan tewaskanlah mereka dan perancangan jahat mereka, berikanlah kejayaan kepada kami di dunia dan di akhirat.

Ya Allah! Pertemukanlah kami dengan adik2 kami, apa yang pasti kami tahu engkau telah pertemukan hati2 kami dengan mereka, maka pertemukanlah pula kami dengan mata zahir agar kami bias bersama mereka.
Sumber Asal:http://syeikhubaidillah.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan